"Sometimes the people around you won´t understand your journey.
They don´t need to, it´s not for them."

söndag 10 januari 2016

The Smiling Coast of Africa

Många gånger, varje dag får man höra
"This is the smiling coast of Africa" och "It´s nice to be nice"
när man går på stranden eller på gatorna i Gambia. Det var så sant!
Nästan alla gick med ett stort leende, de flesta var snälla och vänliga mot oss turister. Det var så fint och också lite ovant för oss stela och allvarliga nordbor.

Men bakom glada leenden, speciellt utanför hotellområdet, finns naturligtvis en annan verklighet också. Vi fick se en liten glimt av det på Tanka Tanka. Som jag har tidigare skrivit så har jag försökt läsa om psykiatrin i Gambia. Finns inte så mycket tyvärr.
Jag ska nu skriva en liten sammanfattning av det jag har lyckats hitta genom att googla.


The Gambia:

* Befolkning ca 1,9 miljoner (ett av de mest tätbefolkade länder i Afrika).
* Den minsta staten på Afrikas kontinent, till ytan lika stor som Skåne.
* Mer än hälften av befolkningen lever på mindre än 2 dollar om dagen. En tredje del av befolkningen lider av undernäring.
* Över 90% av gambier är muslimer, resten är främst kristna eller utövar traditionella naturreligioner.
* Endast knappt hälften av de vuxna kan läsa och skriva. Barn börjar i skolan vid 6 årsålder, 3/4 fullföljer de första sex åren som formellt omfattas av skolplikt.
* 3/4 av gambierna är sysselsatta med jordbruk, främst för självhushåll. Turismen skapar en del arbetstillfällen, men arbetslösheten är stor.
* Press- och yttrandefrihet finns bara på papper i Gambia.

Mental health in The Gambia:

* Enligt lokala undersökningar uppskattas ca 20% av människorna lida av olika psykiatriska och/eller drogrelaterade sjukdomar.
* Majoriteten av befolkningen tror att mental ohälsa och sjukdomar orsakas av onda andar. Många söker hjälp i första hand hos traditionella "healers"
* Vården av psykiatriska sjukdomar är mycket begränsad; 0,7% av landets hälsobudget används till psykiatrin.
* Ca 90 % av befolkningen har inte tillgång till psykiatrisk vård i sina samhällen.
* Det finns endast ett psykiatrisk sjukhus i hela Gambia, Tanka Tanka med plats för 100 patienter. På sjukhuset finns en utbildad psykiatrisjuksköterska (eventuellt finns det några som utbildar sig) och  ingen psykiater (ibland finns tillgång till utländska läkare). På sjukhuset vårdas patienter med alla möjliga diagnoser, i alla åldrar.
* Öppenvården är nästan obefintlig; mottagning i huvudstaden Banjul måndag till fredag ca 6 timmar/dag. Det finns 4 st personal (sjuksköterskor) och upptagningsområdet är hela Gambia. Teamet ska även besöka andra orter i landet men det kan gå sex månader mellan besöken.
* Barn med psykiska problem får inte alltid gå i skolan då man tror att psykisk ohälsa är smittsamt. Många av dessa barn hamnar på gatan och blir ofta offer för fysisk våld och blir sexuellt utnyttjade.
* Det är inte ovanligt att psykiskt sjuka kedjas fast och de blir slagna då de anses vara våldsamma, olydiga eller man försöker lugna ner dem.
* Människor med psykiska problem fråntas sina rättigheter att rösta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar